Ο Βεργίδης για την «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»…

Αγαπητοί αναγνώστες. Παραθέτουμε σε φωτογραφίες* όλο το κεφάλαιο που αφορά την «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», από το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Βεργίδη (Διονύση Κατσαρού) «Αδόλφος Χίτλερ και Εθνικοσοσιαλισμός».

Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλο το συγγραφικό έργο του εν λόγω συγγραφέως, διαφωνούμε σε πολλά σημεία μαζί του καθώς άλλοι συγγραφείς δίνουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες των γεγονότων και παραθέτουν διαφορετικές πηγές.

Ο Βεργίδης έχει μια ακραία ιδεολογική προσέγγιση της ιστορίας και μια υπερβολικά αιτιοκρατική ερμηνεία της, που κατά την γνώμη μας ξεπερνάει τα όρια της επιστημονικότητας. Όμως η τάση του Βεργίδη να ερμηνεύει την ιστορία με έναν μηχανιστικό τρόπο, δηλαδή να βασίζεται περισσότερο στους εξελικτικούς νόμους της ανθρώπινης ιστορίας (όπως η φυλετική και ταξική πάλη) παρά στην απόλυτη ιστορική τεκμηρίωση βάσει των γεγονότων, μας βρίσκει γενικά σύμφωνους καθώς η στενή ιστορική προσέγγιση των γεγονότων δεν οδηγεί συνήθως σε ορθά πολιτικά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα ως προς την «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», ο Βεργίδης παρά το γεγονός ότι δίνει την δική του ερμηνεία των γεγονότων, τα γεγονότα που αναφέρει είναι γενικά ιστορικά τεκμηριωμένα και από άλλες πηγές.

file-page91

file-page92

file-page93

file-page94


file-page95

file-page96

file-page97

file-page98file-page99

file-page100

file-page101

file-page102

*κάντε κλικ πάνω στην φωτογραφία, για την ευκρινή ανάγνωση του κειμένου

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s