28 Απριλίου 1945: Ενθύμια και διδάγματα από τον Ιταλικό Φασισμό!

Του Eupathy Kolovrat.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1922 ο Benito Mussolini, πρώην αναρχικός και σοσιαλιστής, μαζί με τους μελανοχίτωνες συντρόφους του στο PNF (Partito Nazionale Fascista) καταλαμβάνει την εξουσία με την «Μεγάλη πορεία στη Ρώμη» (Μarsia su Roma) . Τα μέλη του ιταλικού φασιστικού κινήματος είναι παλιοί βετεράνοι του Ιταλικού στρατού που πολέμησαν κατά την διάρκεια του Α’ Π.Π, οι Arditi, επίλεκτοι άντρες του σώματος που ίδρυσε και διοίκησε ο ποιητής Gabriele D’Annunzio (πολλοί απ’αυτούς συμμετείχαν στο βραχύβιο εγχείρημα του Fiume το 1919), παλιοί σοσιαλιστές, ακόμα και αναρχικοί που όμως είχαν καταλάβει το αδιέξοδο που οδηγούσε ο μαρξισμός.

Η δυναμικότητα του κινήματος έφερε τον βασιλιά Βίκτωρα-Εμμανουήλ ΙΙ προ τετελεσμένων γεγονότων και αναγκάστηκε να ορκίσει τον Μουσολίνι πρωθυπουργό. Δυστυχώς ήδη από την εποχή της ιδρύσεως του φασιστικού κινήματος, στις τάξεις του παρείσφρησαν δεξιά και αντιδραστικά στοιχεία όπως φιλομοναρχικοί, κυρίως απόστρατοι στρατιωτικοί, οι οποίοι οδήγησαν τον Μουσολίνι σε δεξιές και ακροδεξιές ατραπούς. Η επανάσταση διεκόπη στις 29 Οκτώβρη του 1922 αφού ο Μουσολίνι αντί να καθαιρέσει τον βασιλιά δέχεται την εξουσία του, με την κατηφόρα να συνεχίζεται το 1929 με την υπογραφή του κονκορδάτου με το Βατικανό. Η παλιά φρουρά των σοσιαλιστών φασιστών τίθεται στο περιθώριο και το κίνημα οδηγείται σε μια ακροδεξιά κατεύθυνση. Άσκοποι ιμπεριαλισμοί σε Λιβύη, Αιθιοπία και Αλβανία, συμβιβασμός με την μοναρχική ακροδεξιά, την διεφθαρμένη μπουρζουαζία αλλά και την εξίσου διεφθαρμένη ιταλική κεφαλαιοκρατία οδήγησαν το κίνημα σε παρακμή. Μόνο θετικό σημείο της περιόδου 1929-1943 είναι τα έργα υποδομής και το κοινωνικό κράτος που ο Μουσολίνι όντως έκανε μεταμορφώνοντας την Ιταλία από ένα καθυστερημένο σε ένα σύγχρονο κράτος.

Κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π η Ιταλία συμμετέχει στον πόλεμο με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, κι ενώ ο Ιταλός στρατιώτης πολεμάει με γενναιότητα (ας ξεχάσουμε τα φτηνά αφηγήματα ελληναράδων που δεν πολέμησαν καν στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο), οι μασόνοι αντιδραστικοί στρατηγοί έκαναν ότι μπορούσαν από το χέρι τους για να χάσει ο ιταλικός στρατός σε όλα τα μέτωπα. Με αιτιολογία τις ήττες σε όλα τα μέτωπα του ιταλικού στρατού (ήττα που προκάλεσαν οι ίδιοι), οι στρατηγοί, ο βασιλιάς και η δεξιά πτέρυγα του Φασιστικού κόμματος, στις 25 Ιουλίου 1943 καθαίρεσαν τον Μουσολίνι, κήρυξαν την Ιταλία σε ουδετερότητα και μετά από λίγο μπήκαν στο συμμαχικό στρατόπεδο.

Τα περιστατικά της φυλάκισης του Μουσολίνι και της διάσωσής του από τους Γερμανούς είναι γνωστά. Ο ελεύθερος πια Μουσολίνι, έχοντας κάνει την αυτοκριτική του ιδρύει την Repubblica Sociale Italiana (Ιταλική Σοσιαλιστική Δημοκρατία) στις 3 Σεπτεμβρίου 1943 στην ελεύθερη από τος συμμάχους Βόρεια Ιταλία με πρωτεύουσα το Σαλό. Εδώ θα αναφέρουμε (άλλωστε το κείμενο αποτελεί φόρο τιμής γι αυτές τις δύο προσωπικότητες) τον Nicola Bombacci και τον Alessandro Pavolini. Και οι δύο άνηκαν στην αριστερή σοσιαλιστική τάση του Φασισμού. Ο Bombacci ήταν ένας ιδεολόγος εθνοκομμουνιστής, που αν και παλιό μέλος του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, υποστήριζε τον Μουσολίνι με τον οποίο συνδεόταν με μια μακρά και στενή φιλία. Αν και οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί κάπως εξαιτίας του πολιτικού γάμου του Ντούτσε με την ακροδεξιά και την αντίδραση, παρόλα αυτά συνέχιζε να τον στηρίζει και να αρθρογραφεί σε έντυπα του κόμματος. Ο Pavolini από την άλλη, αν και καταγόταν από αστική οικογένεια, σε ηλικία 16 ετών (το 1919) εντάσσεται στο φασιστικό κίνημα και σε ηλικία μόλις 19 ετών διοικεί μονάδα μελανοχιτώνων. Δικηγόρος και διανοούμενος ο μεγάλος αυτός επαναστάτης συντάσσεται με την σοσιαλιστική πτέρυγα του κινήματος. Όσο για την προσωπικότητα και την ιδεολογική ταυτότητα του Pavolini αρκεί να αναφέρουμε ότι στην εποχή του Γερμανο-Σοβιετικού συμφώνου, είχε γράψει σε άρθρο του: «Ο φασιστικός πέλεκυς, η σβάστικα και το σφυροδρέπανο, μαζί ενάντια στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό».

13095986_212289049162928_3450806388219103526_n

Έτσι όταν ο Μουσολίνι ιδρύει την Σοσιαλιστική φασιστική του πολιτεία θα χρησιμοποιήσει τους δύο αυτούς άντρες σαν βασικούς συνεργάτες. Και οι δύο θα βοηθήσουν στο να εκπονηθεί το σοσιαλιστικό πρόγραμμα της RSI που προέβλεπε εθνικοποίηση των μεγάλων κτημάτων και παραγωγικών μονάδων και το μοίρασμά τους στους βιομηχανικούς εργάτες και ακτήμονες εργάτες. Δυστυχώς η πορεία του πολέμου έχει ήδη κριθεί οι σύμμαχοι τελικά καταλαμβάνουν την Βόρεια Ιταλία και τα περισσότερα στελέχη του φασιστικού κινήματος συλλαμβάνονται και εκτελούνται από τους κομμουνιστές παρτιζάνους, τους δήθεν προστάτες του προλεταριάτου που δεν δίστασαν να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά του βασιλιά και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές πλουτοκράτες, για να πολεμήσουν αυτούς που έδωσαν ψωμί και μόρφωση στην εργατική τάξη .

Ο Bombacci και ο Pavolini συλλαμβάνονται από τους κομμουνιστές δοσίλογους της Ιταλίας και της Ιταλικής εργατικής τάξης και εκτελούνται . Ο Bombacci, ο «κόκκινος παππάς» του Φασισμού πριν πεθάνει φωνάζει: «Ζήτω ο Σοσιαλισμός» (viva il Sozialismo).

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με σκοπό, εκτός από το να τιμήσει τους δύο μεγάλους άντρες, να καταδείξει και το αληθινό πρόσωπο του εχθρού που φοράει το προσωπείο του φίλου και καρπώνεται τους αγώνες και το αίμα των συντρόφων μας: την ακροδεξιά, την αντίδραση και τους βραχίονές τους, δηλαδή το στρατό, τα σώματα ασφαλείας και την επίσημη εκκλησία.

Σημείωση: Ο Μπενίτο Μουσολίνι αν και έκανε ακροδεξιά στροφή δεν κυνήγησε τους παλιούς του συντρόφους της σοσιαλιστικής πτέρυγας (με τους οποίους παρέμεινε φίλος) σε αντίθεση με το ίνδαλμα κάποιων που το παίζουν ακραίοι εθνικοσοσιαλιστές, τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εκτέλεσε τους συντρόφους του των SA για να ικανοποιήσει τους συνεταίρους του, την μπουρζουαζία, τον στρατό και την αντίδραση.

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s