Helmuth von Pannwitz: Ο Τελευταίος Ιππότης της Ευρώπης!

Ο Helmuth von Pannwitz  (14 Οκτωβρίου 1898 – 16 Ιανουαρίου 1947) ήταν ένας Γερμανός στρατηγός, Πρωσικής καταγωγής, ο οποίος διακρίθηκε ως αξιωματικός του ιππικού κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είχε υπηρετήσει στην φρουρά του Τσάρου ως αξιωματικός και γνώριζε άπταιστα Ρωσικά. Αργότερα υπηρέτησε ως αντιστράτηγος της Wehrmacht και Ανώτατος Αταμάνος (Πατέρας-Αρχηγός) του XV Κοζάκικου σώματος Ιππικού. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έδρασε εναντίον των Κομμουνιστών ανταρτών του Tito. Εκτελέστηκε στη Μόσχα το 1947 καταδικασμένος για «εγκλήματα πολέμου».

O Pannwitz παραδόθηκε στις Βρετανικές δυνάμεις στις 11 Μαΐου του 1945 κοντά στην πόλη Völkermarkt του κρατιδίου Καρινθία της Αυστρίας, κάνοντας ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οι άνδρες του να μείνουν υπό την αιχμαλωσία των δυτικών δυνάμεων. Όμως περί τα μέσα του Μαΐου ήταν πλέον προφανές ότι οι Κοζάκοι θα παραδίδονταν στα χέρια των εγκληματιών της NKVD του Stalin, οι οποίοι είχαν απύθμενο μίσος για τους Κοζάκους. Αυτή η πράξη των δυτικών έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως «Η Προδοσία των Κοζάκων της Lienz». Την ίδια μοίρα είχαν και οι 30.000 άοπλοι Κοζάκοι, στην πλειοψηφία τους γέροι, γυναίκες και παιδιά, που τους είχε δοθεί επίσης άσυλο στην Αυστριακή πόλη Lienz από τις δυτικές δυνάμεις. Όλοι εκτελέστηκαν ή στάλθηκαν για να πεθάνουν στα στρατόπεδα θανάτου GULAG, εκτός από αυτούς που αυτοκτόνησαν για να μην «επαναπατριστούν» (κυρίως γυναικόπαιδα για να αποφύγουν τον βιασμό)!

Toνίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κοζάκων που παραδόθηκαν προς σφαγή στους Σοβιετικούς, δεν είχαν την Σοβιετική υπηκοότητα, αλλά αυτήν της Ρωσικής αυτοκρατορίας καθώς είχαν καταφύγει στην δυτική Ευρώπη μετά τον Ρωσικό εμφύλιο των ετών 1917-1923! Αυτοί λοιπόν οι Κοζάκοι εμιγκρέδες δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να χαρακτηριστούν «προδότες» αφού ούτε είχαν υπηρετήσει στον Κόκκινο στρατό ούτε είχαν Σοβιετικά διαβατήρια. Παραδόθηκαν προς σφαγή μετά από μυστική συμφωνία των Churchill και Stalin κατά την διάσκεψη της Γιάλτας, κατόπιν επίμονης απαίτησης του Stalin. Είναι γνωστή ανέκαθεν η ανεντιμότητα των δυτικών και ιδιαίτερα των Βρετανών, στην πολιτική.

Ο Pannwitz ήταν Γερμανός πολίτης και με βάση την συνθήκη της Γενεύης, δεν προβλεπόταν να «επαναπατριστεί» στην NKVD. Όμως στις 26 Μαΐου του αφαιρέθηκε η διοίκηση των Κοζάκων και συνελήφθη, ενώ ξεκίνησε το βίαιο φόρτωμα των Κοζάκων στα φορτηγά το οποίο συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες.

Μετά από αυτές τις ενέργειες των δυτικών, πολλοί δραπέτευσαν από τα στρατόπεδα που κρατούνταν. Όμως ο Στρατηγός Pannwitz και πολλοί Γερμανοί επιτελείς του, δεν ήθελαν να αφήσουν τους Κοζάκους μόνους τους στην αβέβαιη μοίρα που τους περίμενε, μετά από δύο χρόνια που είχαν πολεμήσει σκληρά στο πλάι τους. Έτσι παραδόθηκαν μαζί με τους Κοζάκους στην NKVD στο Judenburg ( η ονομασία σημαίνει «Εβραιόκαστρο», διόλου τυχαία η επιλογή του σημείου παράδοσης των μελλοθάνατων στους Ιουδαιοκομμουνιστές). Σχεδόν όλοι οι Κοζάκοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά βιάστηκαν και στάλθηκαν στα GULAG.

Όταν οι δυτικοί ρώτησαν τον Pannwitz γιατί θέλει να ακολουθήσει τους Κοζάκους στην μοίρα τους, απάντησε: «Με τους Κοζάκους πέρασα τις καλύτερες στιγμές τους, με θεωρούν πατέρα τους (batko) και με τους Κοζάκους θα περάσω και τις χειρότερες». Όταν μπήκε ο Pannwitz στο τρένο με τους Κοζάκους, αυτοί φώναζαν δυνατά: «Ο batko Pannwitz είναι μαζί μας!», παίρνοντας δύναμη από την παρουσία του.

Όταν οι Σοβιετικοί δικαστές του ζήτησαν να δηλώσει μετάνοια για όσα έπραξε, εκείνος απάντησε: «Δεν κάναμε κανένα έγκλημα. Το μόνο για το οποίο μετανιώνω είναι που δεν τελειώσαμε με τον Hitler αυτό που αρχίσαμε». Οι Σοβιετικοί δήμιοι τον κρέμασαν περνώντας τσιγκέλι από τα πλευρά του, κατά τα Οθωμανικά πρότυπα, έτσι ώστε να πεθάνει αργά και βασανιστικά μαζί με τους μεγάλους ήρωες της Ρωσίας και αρχηγούς των Κοζάκων, Andrei Grigoriyevich Shkuro και Petr Nikolaevich Krasnov. Ο Shkuro έφτυσε τον δήμιο κατάμουτρα, την στιγμή που ξεκινούσε το μαρτυρικό του πέρασμα στα Ηλύσια Πεδία και στην γήινη αθανασία του. Για τον πολεμιστή και διανοούμενο Krasnov θα γίνει ξεχωριστό αφιέρωμα.

47630b092bc8
Andrei Grigoriyevich Shkuro
generals_shkuro_and_von_panviz
Andrei Grigoriyevich Shkuro και Helmuth von Pannwitz
108658835_0008ckry680x589
Petr Nikolaevich Krasnov

Ο Helmuth von Pannwitz είχε λάβει πάνω από δεκαπέντε ανώτατες πολεμικές διακρίσεις, μεταξύ αυτών και τον Σιδηρούν Σταυρό και τον Σταυρό των Ιπποτών με φύλλα δρυός. Όμως πάνω από όλα ο von Pannwitz ήταν πραγματικός Αριστοκράτης και αληθινός Άνδρας! Σήμερα στο μικρό χωριό από το οποίο κατάγεται, κάθε χρόνο τελείται ένα σεμνό μνημόσυνο από τους Κοζάκους με την παρουσία ορθόδοξου ιερέα που έρχεται γι αυτό τον σκοπό από την Ρωσία. Ο von Pannwitz είχε βαπτιστεί ορθόδοξος. Ήταν ένας Γερμανός με Κοζάκικη ψυχή όπως λένε οι Κοζάκοι.

Όσον αφορά εμάς, είναι μεγάλη μας τιμή που από αυτό το απλό ιστολόγιο που διαθέτουμε, αναφερόμαστε σε αυτόν.

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s