Όταν ο Hitler πρόδωσε τον Hitler

Αγαπητοί αναγνώστες και συναγωνιστές. Ο σκοπός του ιστολογίου σε καμιά περίπτωση δεν είναι η ενασχόληση με τον ιστορικό Εθνικοσοσιαλισμό, ο οποίος άλλωστε χρησιμοποιείται από τον κάθε αποτυχημένο ως ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι της σκληρής και «ρατσιστικής» πραγματικότητας που ο ίδιος βιώνει. Όμως, κατά καιρούς φωτίζουμε διάφορες πλευρές της ιστορίας, έτσι ώστε να έχουν οι αναγνώστες μας μια πλήρη ιστορική θεώρηση, όσο μας το επιτρέπουν οι γνώσεις μας.

Έχει γραφτεί επανειλημμένα ότι ο Gregor Strasser δήθεν πρόδωσε τον «παντογνώστη Φύρερ» και άλλες γελοιότητες. Τίποτα από όσα λέγονται δεν είναι αληθές. Στις 6 Νοέμβρη του 1932 είχαν προκηρυχθεί εκλογές στην «δημοκρατία» της Βαϊμάρης. Το NSDAP ήταν πάρα πολύ αδύναμο εκλογικά για να διεκδικήσει την εξουσία κι αυτό αποδείχθηκε μετά τις εκλογές στις οποίες το NSDAP υπέστη ένα εκλογικό στραπάτσο χάνοντας περίπου 1.500.000 ψήφους. Πριν, λοιπόν, τις εκλογές το δίλημμα στο NSDAP ήταν αν θα συμμαχήσουν με τους Σοσιαλιστές ή με τους Συντηρητικούς. Ο σκοπός τους ήταν να ανέλθουν στην εξουσία μέσω μιας εκλογικής συμμαχίας και κατόπιν να απορροφήσουν τους «συμμάχους» τους μέσα στο NSDAP και να εκμηδενίσουν την επιρροή τους.

Ο Gregor Strasser πρότεινε να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλιστές επειδή είχαν περισσότερα κοινά στο πρόγραμμά τους με το NSDAP και, επιπλέον, επειδή εκεί, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, βρίσκονταν οι περισσότερες ψήφοι. Αντίθετα, οι Goering και Goebbels υποστήριξαν τη συμμαχία με τους συντηρητικούς διότι αυτοί είχαν τα λεφτά. Ο Hitler αμφιταλαντευόταν μεταξύ των δύο απόψεων και τελικά ο «βαρώνος» του χάλυβα και «νονός» του NSDAP, Fritz Thyssen, ήταν που τον έπεισε να συμμαχήσει με τους δεξιούς και να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές. Αν ο Gregor δήθεν πρόδωσε τον Hitler επειδή δέχθηκε, εν γνώσει του Hitler όπως θα δούμε, να συμμαχήσει με τους δεξιούς, τότε πρώτος ο Hitler πρόδωσε τον εαυτό του, αφού είναι καταγεγραμμένη ιστορικά η κοινή κάθοδος του NSDAP με τους Συντηρητικούς στις εκλογές από τον Οκτώβρη του 1931 (Harzburg Front).

-Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Gregor είχε πολεμήσει εναντίον των κομμουνιστών με δικό του Freikorp κατά το κομμουνιστικό πραξικόπημα του Ναυτικού, ενώ ο Hitler εμφανίζεται ξαφνικά στο ιστορικό προσκήνιο ως μάρτυρας κατηγορίας στο στρατοδικείο εναντίον των κομμουνιστών και ουδέποτε πολέμησε εναντίον τους. Ολόκληρο το τάγμα του Hitler είχε δώσει τον «κόκκινο όρκο» και ουδείς ιστορικός μπόρεσε να εξηγήσει γιατί ο ίδιος δεν έδωσε τον «κόκκινο όρκο»· ή μήπως τον έδωσε; Η περιγραφή της σκηνής στο Mein Kampf, όπου ο ίδιος ο Hitler ισχυρίζεται ότι απείλησε ένα τάγμα κομμουνιστών με το όπλο του και τον άφησαν ήσυχο, δεν νομίζουμε να έγινε ποτέ πιστευτή από οποιονδήποτε έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο…-

Μετά τις εκλογές του 1932 ο πρόεδρος von Hindenburg αντικατέστησε τον καγκελάριο von Papen με τον στρατηγό Kurt von Schleicher. Η πρώτη δουλειά του καγκελάριου Schleicher ήταν να προσεταιριστεί το NSDAP και τα συνδικάτα. Ο Schleicher ήθελε να ξεφορτωθεί τον Hitler, αλλά να διατηρήσει τη συμμαχία του με τμήματα του NSDAP και, φυσικά, με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Schleicher κάλεσε τον Gregor Strasser και του προσέφερε μια θέση αντικαγκελάριου στο υπουργικό συμβούλιο που θα σχημάτιζε. Επειδή σε αυτή τη θέση κανονικά θα έπρεπε να πάει ο αρχηγός του κόμματος, ο Strasser συναντήθηκε με τον Hindenburg και του ξεκαθάρισε ότι αυτή η θέση θα έπρεπε να δοθεί στον Hitler! O γηραιός στρατάρχης τού είπε ευθαρσώς και σε έντονο ύφος: «Σου δίνω τον λόγο της τιμής μου ότι δεν πρόκειται να κάνω ποτέ αυτόν τον μποέμ λοχία, καγκελάριο!».

Κατόπιν αυτών, ο Gregor πήγε κατευθείαν στο Μόναχο, συνάντησε τον Hitler, του ανέφερε τη συζήτηση που είχε με τον Hindenburg και του είπε ότι θα πειθαρχήσει στην όποια απόφαση του Hitler. Φυσικά, στον Hitler δεν άρεσε καθόλου η ιδέα αυτή, αλλά δεν ήθελε να χάσει και την ευκαιρία να μπει το NSDAP σε τροχιά εξουσίας. Παρά τον αρχικό του δισταγμό, ο Hitler ενέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή του Gregor στο υπουργικό συμβούλιο υπό τρεις όρους και του είπε να ξανασυναντηθούν για να του δώσει εκ νέου οδηγίες. Οι τρεις όροι ήταν:

1. Να μπει το Ράιχ εγγυητής στα χρέη του NSDAP.

2. O Hindenburg να μην διαλύσει το κοινοβούλιο (Reichstag) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Hitler.

3. O Hindenburg να συμπεριλάβει επιπλέον τρία μέλη του NSDAP στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο καγκελάριος Schleicher συμφώνησε και στους τρεις όρους. Εδώ, ο Hitler, συμμαχώντας με τον δεξιό Schleicher, με βάση τη λογική κάποιων, προδίδει για δεύτερη φορά τον εαυτό του και το κόμμα. Ταυτόχρονα, ο Schleicher προσφέρει στον πρόεδρο των συνδικάτων, Herr Leipart, μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο κι αυτός την αποδέχεται. Έτσι σχηματίστηκε η τριανδρία των Schleicher-Strasser-Leipart ως ένα ανάχωμα στην προέλαση του κομμουνισμού. Για να πραγματοποιηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού έλειπε μόνο η υπογραφή του Hitler στο επίσημο κείμενο. Τι συνέβη, λοιπόν, και ματαιώθηκε αυτή η «συνεργασία»;

Συνέβησαν τρία γεγονότα τα οποία οφείλουμε να αξιολογήσουμε. Πρώτον, ο πρώην καγκελάριος von Papen, ο οποίος ζούσε ακόμα στο παλάτι βαθιά χωμένος μέσα στις ίντριγκες με τις οποίες ήλπιζε να επανέλθει στην εξουσία, συνάντησε μυστικά τον Hitler και του λέει ότι ο Oscar von Hindenburg, ο γιος του στρατάρχη και προέδρου του Ράιχ, τον διαβεβαίωσε ότι ο πατέρας του ποτέ δεν είχε πει ότι δεν θα έκανε με κανένα τρόπο τον Hitler καγκελάριο. Δεύτερον, ο Fritz Thyssen, ο οποίος είχε επενδύσει προσωπικά πάνω στον Hitler και δεν ήθελε με τίποτα να χάσει τα λεφτά του, άσχετα αν τελικά μετά την άνοδο του Hitler στην εξουσία το μετάνιωσε, έγραψε μια επιστολή στον Hitler στην οποία έλεγε ότι ο Gregor τον πρόδωσε κι ότι η συμπεριφορά του ήταν ποταπή. Τρίτον, καθώς ο Hitler βρισκόταν καθ’ οδόν από το Μόναχο για το Βερολίνο για να συναντήσει τον Strasser, το τρένο του έκανε μια στάση στη Βαϊμάρη. Εκεί ανέβηκαν οι Goebbels και Goering και μέσα στα δέκα λεπτά που διέθεταν μέχρι να φύγει το τρένο για το Βερολίνο, «έπεισαν» τον Hitler για την «ενοχή» του Gregor, με πλαστές αποδείξεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα καμία ιστορική τεκμηρίωση. Προφανώς δεν ήταν δύσκολο για τον δαιμόνιο Goebbels να πείσει τον Hitler για την «ενοχή» του Strasser στοχεύοντας στον ούτως ή άλλως ευαίσθητο συναισθηματικό του κόσμο και στην αρχομανία του. Φυσικά, πέρα από τη συναισθηματική πίεση στον Hitler ασκήθηκε και οικονομική πίεση, καθώς τα συντηρητικά συμφέροντα που εξέφραζε ο Goering απειλούσαν για άλλη μια φορά ευθέως τον Hitler, ο οποίος βρισκόταν αναγκαστικά υπό την κηδεμονία τους. Τελικά, παρά το γεγονός ότι ο Rudolf Hess συμβούλεψε τον Hitler να συνεχίσει τον προορισμό του και να συναντήσει τον Gregor ώστε να του δώσει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του αντικρούοντας τις κατηγορίες, ο Hitler κατέβηκε από το τρένο ακολουθώντας τους συνωμότες πίσω στο Μόναχο.

Από τα τρία παραπάνω αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα μπορούμε να συμπεράνουμε τους λόγους που οδήγησαν τον Hitler να μην δεχθεί τελικά την πρόταση του Schleicher διαλύοντας την κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία είχε αρχικά συμφωνήσει και να στραφεί εναντίον του Strasser. Πρώτον, από τη διαβεβαίωση του Oscar von Hindenburg είδε ότι υπήρχε δυνατότητα αναρρίχησής του στην εξουσία με την ανοχή του στρατιωτικού κατεστημένου και τη βοήθεια της Γερμανικής άρχουσας τάξης. Δεύτερον, η υπουργοποίηση του Gregor Strasser είναι δεδομένο ότι θα ενδυνάμωνε την ισχύ της «βόρειας» πτέρυγας του κόμματος της οποίας ηγούνταν ο Gregor σε σχέση με την «νότια» του Hitler, κάτι που ασφαλώς ήταν αδιανόητο γι’ αυτόν. Τρίτον, η πίεση από τα συντηρητικά οικονομικά συμφέροντα που είχαν επενδύσει στο NSDAP ήταν αφόρητη και απαιτούσαν τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Γερμανίας μέσω του NSDAP. Το γεγονός ότι αυτά τα συμφέροντα αργότερα συνετρίβησαν την περίοδο 1933-1939 από την οικονομική πολιτική του Hitler είναι κάτι που τότε δεν το υπολόγιζαν. Άλλωστε, αυτή η ήττα τους ήταν μόνο προσωρινή, αφού ο «ζωτικός χώρος» της ανατολής, τον οποίο σκόπευε να κλέψει ο Hitler από τους Σλάβους, θα τους προσέφερε φθηνό εργατικό δυναμικό και μια γενικότερη άνθιση στην εσωτερική αγορά λόγω της ανόδου της οικονομίας.

Ας δούμε τώρα τι ακολούθησε αμέσως μετά την αποβίβαση του Hitler από το τρένο και την επιστροφή του Hitler στο Μόναχο. Ο Gregor, ο οποίος περίμενε να δει τον Hitler στο τρένο, μπήκε στο βαγόνι του Hitler αναζητώντας τον. Ρώτησε τον εισπράκτορα και εκείνος του είπε ότι κατέβηκε βιαστικά στη Βαϊμάρη. Ο Gregor, μη μπορώντας να καταλάβει τι συνέβη, τηλεφώνησε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μόναχο και του είπαν ότι ο Hitler ήταν στο Βερολίνο…

Ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Hess, με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις, αλλά του είπαν ότι συνόδευε τον Hitler. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προσκόλληση του Hess στον Hitler ήταν ένα γεγονός που, όπως αναφέρει ο David Irving, προκαλούσε δεικτικά σχόλια από τον κοινό τους περίγυρο. Πέρασαν δύο ημέρες και ο Hitler δεν είχε επικοινωνήσει με τον Gregor. Τον αναζητούσε και ο Schleicher τηλεφωνικώς για να μάθει την αιτία της καθυστέρησης, αλλά δεν τον έβρισκε. Ξαφνικά, την τρίτη μέρα, ο Hitler μπήκε έξαλλος μέσα στα γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο και κατευθύνθηκε στο γραφείο του Gregor εντός του οποίου βρισκόταν και ο Otto Strasser. Ο Hitler, κοιτώντας με μίσος τον Otto, ούρλιαζε στον Gregor ότι ήταν προδότης κι ότι ήθελε να τον απογυμνώσει από την εξουσία του. Μάταια προσπάθησε ο Gregor να απολογηθεί με όλη του την ευγένεια. Ο τραμπουκισμός του Hitler ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Ο Gregor τελικά αποσύρθηκε παραιτούμενος τόσο από τα αξιώματά του στο κόμμα όσο και από την έδρα του στο Reichstag. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι την «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» συνέβησαν συναρπαστικά γεγονότα τα οποία ίσως να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικού άρθρου, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο κεντρικό θέμα του άρθρου.

«Πρόδωσε» ο Gregor τον Hitler συμμαχώντας με τη δεξιά; Η απάντηση είναι «Φυσικά και όχι», καθώς ο Hitler είχε συμφωνήσει αρχικά πλήρως με τις πολιτικές κινήσεις του Gregor. Αν κάποιος πρόδωσε τον Hitler και το ίδιο το κόμμα είναι ο ίδιος ο Hitler, ο οποίος συνεχώς και αδιαλείπτως παζάρευε με την άρχουσα τάξη και τον στρατό, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ επανάστασης και συστημικού κομφορμισμού! Μόνο, λοιπόν, ο Hitler πρόδωσε τον Hitler και κανένας άλλος!

Όσον αφορά τον Gregor Strasser το σίγουρο είναι ότι η μοίρα δεν στάθηκε άδικη μαζί του, διότι αγνόησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις του αδερφού του, Otto, και των στενών συνεργατών του και δεν πίστευε ότι αργά ή γρήγορα ο Hitler θα έβρισκε την αφορμή που ζητούσε για να τον «ξεκάνει». Άλλωστε, ο Hitler δεν ξέχασε το γεγονός ότι ο Goebbels αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης για να τον φυγαδεύσουν από την οργή των S.A υπό την ηγεσία του Walter Stennes. Δεν ξέχασε ότι, αν δεν ήταν ο Ernst Röhm για να αναδιοργανώσει τα S.A, ο Stennes θα είχε διαλύσει την κομματική κλίκα των Hitler, Himmler και Goering με τις ξιφολόγχες των Φαιών Ταγμάτων. Η απροθυμία του Gregor να προσεταιριστεί εγκαίρως τον Röhm και να χτυπήσουν πρώτοι τους Χιτλερικούς και τη δεξιά αντίδραση που τους υποστήριζε, τους οδήγησε στην Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών. Είναι δεδομένο ότι, μέχρι να αναλάβει ο Hitler καγκελάριος και να αποκτήσει την πλήρη υποστήριξη του στρατού, ο Röhm μπορούσε να τον τσακίσει και δεν το έπραξε. Τα ολιγάριθμα SS που είχε σχηματίσει ο Goering θα διαλύονταν από τη σιδηρά πυγμή των μαχητών του δρόμου. Δεν πρέπει, λοιπόν, να κατηγορούμε τον Hitler που ξεκαθάρισε το κόμμα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά τους Strasser και Röhm που δεν το έπραξαν πρώτοι. O Gregor Strasser ήταν μεγάλος ιδεολόγος, αλλά δεν ήταν αρκετά αδίστακτος ως όφειλε απέναντι στον Hitler. Πόλεμος πατήρ πάντων, συναγωνιστές.

Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει να τηρούμε μια αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στα γεγονότα του τότε, διότι ζούμε σε άλλες εποχές κι όλα όσα προαναφέραμε έχουν πολύ μικρή αξία σήμερα. Όμως, συμβουλεύουμε φιλικά όσους μιλάνε για προδότες και «Νύχτες των Μεγάλων Μαχαιριών» να το ξανασκεφθούν, διότι, αν ποτέ υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, πράγμα το οποίο θεωρούμε απίθανο με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων, οι ίδιοι είναι που θα έχουν πολύ άσχημο τέλος!

___20140601_1219627110
Walter Stennes

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s