Λόγια προς τη Γενιά μας

Banea

Εισαγωγή: Ο Ion Banea ήταν Ρουμάνος πολιτικός, συγγραφέας και Διοικητής Λεγεωνάριος. Γεννήθηκε το 1905 στο χωριό Vurpar (κοντά στην πόλη Sibiu), μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με παλιές παραδόσεις. Σπούδασε Ιατρική στην ιστορική πόλη Ιάσιο (πρώην πρωτεύουσα της ηγεμονίας της Μολδοβλαχίας η οποία αποτέλεσε σπουδαίο ελληνικό πνευματικό κέντρο την περίοδο της τουρκοκρατίας και συνέβαλλε αρκετά στην Επανάσταση του ‘21), όπου και έγινε μέλος της Σιδηράς Φρουράς.

Μετά από την μετακόμιση του Corneliu Z. Codreanu στο Βουκουρέστι, ο Δρ. Ion Banea ανέλαβε ηγέτης της τοπικής οργάνωσης των Λεγεωνάριων (1930-1933), αφού από νωρίς οι οργανωτικές και ηγετικές του ικανότητες εκτιμήθηκαν από τον Αρχηγό της Φρουράς και το 1934 μεταφέρθηκε στο Cluj (βόρειο-δυτικά της Ρουμανίας, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Βουκουρέστι και το Ιάσιο), όπου ανέλαβε την κατήχηση φοιτητών. Σύντομα ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού “Φωνή των προγόνων” (Glasul Stramosesc). Το 1935 διορίστηκε Επικεφαλής της Περιφέρειας Βορείου Τρανσυλβανίας. Την Άνοιξη του 1938 συνελήφθη στα πλαίσια της μαζικής δίωξης που εξαπέλυσε το καθεστώς του βασιλέως Καρόλου εναντίον του Κινήματος των Λεγεωνάριων, ώσπου και εκτελέστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1939 μαζί με άλλους ηγέτες της Σιδηράς Φρουράς στις φυλακές Râmnicul-Sarat. Ήταν πολύ αγαπητός σε όλα τα μέλη του Κινήματος, γι’αυτό ακόμη και σήμερα, οι Ρουμάνοι Συναγωνιστές μας τον θεωρούν Ήρωα της Ιδέας.

Μετάφραση, εισαγωγή: Πενθεσίλεια

“Λόγια προς τη Γενιά μας

του Ion Banea

Η γενιάς μας είναι προορισμένη να πολεμήσει, να μεταμορφωθεί και να επιφέρει μια νέα τάξη. Η γενιά μας δεν είναι προκατειλημμένη στις ανέσεις και την γλυκιά διασκέδαση, αλλά στους αγώνες και στη μάχη.

Γιατί; Διότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο καμπής στον βίο του λαού μας. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο, μια περίοδο όπου τα παλιά μέσα της ζωής έχουν γίνει ξηρά, έχουν υπερχρησιμοποιηθεί και δεν ικανοποιούν πλέον την αποστολή τους στην ένδυση του κορμού του Ρουμανικού λαού σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες. Στο παλιό του παλτό, το Ρουμανικό έθνος, νιώθει να δηλητηριάζεται και να πνίγεται. Δεν μπορεί να ζει έτσι πια, διότι θα αντιμετωπίσει τον θάνατο. Το έθνος μας σήμερα διακηρύττει μια νέα ζωή, οδηγούμενη από ένα νέο πνεύμα, με ένα νέο σχέδιο. Η τιμή της διαβίβασης αυτού του νέου επιπέδου της Ρουμανικής ιστορίας πέφτει πάνω σε εμάς, τη νεολαία. Οι προσπάθειές μας πρέπει να οδηγούνται από την δημιουργία μας νέας πνευματικής συνταγής, η οποία θα επιτρέπει σε αυτό το έθνος να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται για τουλάχιστον εκατό χρόνια. Σε αυτόν τον αγώνα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε είναι είμαστε όσο γίνεται περισσότερο μοναχικοί, μόνο μεταξύ μας, με τις ψυχές και τις σκέψεις μας όπως ακριβώς συνέβαινε πάντα κατά τον ρουν της ιστορίας.

Πρέπει να αποφύγουμε την προσαρμογή των σκέψεων και των πράξεών μας στο πρότυπο των γηραιότερων: για το καλό της νίκης μας καθώς και για την διασφάλιση ότι οι προσπάθειές μας δεν θα γίνουν επί ματαίω. Η ψυχή της νεολαίας μας πρέπει να πάρει το βάπτισμα του πυρός από την πίστη της και μόνο. Οι προγονοί μας επιδίωξαν ανώτερα ιδανικά, το ίδιο κι εμείς. Δεν είναι εγωιστική η επιθυμία να προοδεύσουμε με κάτι νέο. Είναι πολύ περισσότερο σημαντική. Μια εποχή τελειώνει με τους γηραιούς μας· μια νέα αρχίζει με εμάς. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί! Εμείς είμαστε η αιχμή του δόρατος.

Αυτή είναι μια θέση γεμάτη με δοκιμασίες και εμπόδια. Υπεράνω όλων: η ευθύνη προς την ιστορία. Διότι το μονοπάτι που χαράζει μία σπουδαία γενιά για να το ακολουθήσουν οι επόμενες μπορεί είτε να οδηγήσει στη μεγαλειότητα και την την ανάπτυξη ή στην άβυσσο της ήττας. Από αυτή την άποψη, μπορεί η γενιά μας να έχει καμιά αμφιβολία; Μπορεί η ψυχή μας να κοιμάται ήσυχη; Σίγουρα όχι!

Το μονοπάτι που έχει αρχίσει να διαγράφει για την ιστορία του αύριο είναι το μόνο που μπορούμε να βαδίσουμε κρατώντας το κεφάλι μας ψηλά και με υπερηφάνεια. Γεννήθηκε από τα βάθη του Ρουμανικού βίου και τις αλήθειες του. Ένας περήφανος τύπος ανακάλυψε αυτό το μονοπάτι από τη Ρουμανική γη και τα δάση της. Τα απομακρυσμένα δέντρα, η μελαγχολική γη και ο πονεμένος λαός μας το τραγούδησαν. Η νεολαία της σημερινής Ρουμανίας το κατάλαβε και τον ακολουθεί πιστά προς τη δόξα. Ακολουθούμε το Ρουμανικό μονοπάτι. Πρέπει να επιμείνουμε στην πορεία μας, να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε. Αλλά, για να νικήσουμε την παρούσα τάξη των πραγμάτων, αντιπροσωπεύοντας μια συγκεκριμένη νοοτροπία, έναν τρόπο ζωής, έναν τρόπο κρίσης, μια ολόκληρη παράδοση, πρέπει πρώτα να νικήσουμε τους εαυτούς μας. Το να νικήσουμε τους εαυτούς μας συνεπάγεται την προβολή ενός νέου κόσμου πάνω από τον τωρινό, οδηγημένο από άλλα ιδανικά, όπου πρόκειται να χτίσουμε το οικοδόμημα των πράξεων, των σκέψεων και των πιστεύω μας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή που περικλείει την πνευματική ουσία της επανάστασης του αύριο, δίνει στο Ρουμανικό έθνος μια νέα ψυχή. Χωρίς αυτή τη νέα ψυχή, δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση ή αναζωογόνηση. Η βελτίωση μπορεί να έρθει από την ψυχή. Και η νέα ψυχή μπορεί να σπαρθεί σε μια νέα γενιά που παρουσιάζεται αγνή μπροστά στο κατώφλι της ζωής και μπροστά στην ιστορία του λαού της.

Ion Banea

the_romanian_iron_guard_flag__several_resolutions__by_jpviktorjokinen-d5qo5lu

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s