ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Δημοσιεύουμε το επόμενο άρθρο, όπως αυτό είχε ανέβει σε μη ενεργό πλέον ιστολόγιο.

«Λαϊκοί μας σύντροφοι. Η Τεκτονική κυβέρνηση κατοχής ετοιμάζεται να εκποιήσει ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής, το 30% δηλαδή τη λεγόμενη “μικρή” ΔΕΗ σε ντόπια και πολυεθνικά συμφέροντα. Όσοι από σας ζείτε με το άγχος της αποπληρωμής του επόμενου ληστρικού λογαριασμού ρεύματος καταλαβαίνετε την επίδραση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην μάχη της επιβίωσης του λαού και του Έθνους. Τονίζουμε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν καθορίζει μόνο τη δυνατότητα ενός νοικοκυριού να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια αλλά και των εγχώριων βιομηχανιών, οι οποίες με την ιδιωτικοποίηση γίνονται έρμαια του ιδιωτικού καρτέλ της ηλεκτρικής ενέργειας, μετακυλίοντας με τη σειρά τους το κόστος στον καταναλωτή μέσω των προϊόντων τους. Επομένως η ακριβή ηλεκτρική ενέργεια επιβαρύνει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα τον Έλληνα άνεργο, εργαζόμενο ή συνταξιούχο.

Ας δούμε τώρα μερικούς νεοφιλελεύθερους μύθους, που προπαγανδίζουν συνεχώς τα καθεστωτικά φερέφωνα προκειμένου να καμφθεί η λαϊκή αντίδραση στη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από την πλουτοκρατία.

Μύθος πρώτος:

Mε την ιδιωτικοποίηση θα δοθεί τέλος στην αργομισθία συνδικαλιστών και κομματόσκυλων.

bones

Καταρχήν να τονίσουμε ότι ακόμα και οι “μόνιμοι” υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως αυτοί του στενού δημοσίου τομέα (εκπαιδευτικοί, γιατροί, εφοριακοί, στρατιωτικοί κλπ) αλλά με σύμβαση αορίστου χρόνου. Επομένως δεν καλύπτονται ούτε τυπικά από την “μονιμότητα” του “στενού” δημοσίου τομέα. Δεύτερον τα συνδικαλιστικά προνόμια αφαιρούνται ευκολότατα με νόμο από το κράτος και για τους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εκπληρώνουν ορθά τα καθήκοντά τους προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας οι αντίστοιχες ποινές. Με ανάλογο τρόπο ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας καθορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις στον “στενό” δημόσιο τομέα και η παραβίασή του φθάνει μέχρι και την απόλυση. Επομένως οι μόνοι που δεν χρειάζεται για να βάλει το κράτος σε τάξη τα του οίκου του είναι οι απατεώνες που λυμαίνονται την δημόσια περιουσία.

Το επιχείρημα ότι το κράτος φοβάται τους συνδικαλιστές και τις πολιτικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι γελοίο. Δεν φοβήθηκαν να πνίξουν στα χημικά πεντακόσιες χιλιάδες κόσμο στην πλατεία συντάγματος, δεν φοβήθηκαν να κλείσουν στη φυλακή όλη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής με εξακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους επειδή έτσι γουστάρουν, δεν φοβήθηκαν να βάλουν μπράβους να δείρουν τους κατοίκους στις Σκουριές Χαλκιδικής και φοβούνται τον Φωτόπουλο μην κάνει τι; Μια απεργία που θα έβγαινε παράνομη και καταχρηστική αμέσως από την ούτως ή άλλως ποδηγετούμενη δικαιοσύνη του Δένδια και του Αθανασίου; Αυτά τα πιστεύουν μόνο χαζοί και εγκάθετοι, κανένας άλλος.

Αν το κράτος είναι ανίκανο να διαχειριστεί την ΔΕΗ και οποιαδήποτε δημόσια επιχείρηση τότε γιατί του εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας, την ιατρική μας περίθαλψη, την ασφάλισή μας και πάνω από όλα την απονομή δικαιοσύνης και την ασφάλεια και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού. Μήπως να ιδιωτικοποιήσουμε και τις ένοπλες δυνάμεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και όλο το κράτος επειδή και εκεί κυριαρχούν οι εκλεκτοί του πολιτικού συστήματος; Αστεία πράγματα. Ή μήπως οι ιδιώτες στους οποίους χαρίζεται η ΔΕΗ δεν έχουν σχέσεις με μεγάλες πολιτικές οικογένειες; Μήπως ας πούμε ο Μυτιληναίος, ο Λάτσης ή ο Μπόμπολας που ενδιαφέρονται για την αγορά μέρους της μικρής ΔΕΗ δεν γιγάντωσαν εξαιτίας των σχέσεών τους με το κομματικό κράτος; Όσο για τους συνδικαλιστές είναι σίγουρο ότι μετά την “ηρωική” τους έξοδο από τη ΔΕΗ, θα μεταπηδήσουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα της αριστεράς και πιθανότατα στον ΣΥΡΙΖΑ, για να λάβουν το αντίτιμο της συνεργασίας τους με τα αφεντικά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Γι αυτό άλλωστε και πέρα από γραφικότητες σαν του Φωτόπουλου δεν θα δείτε καμιά ουσιαστική αντίδραση.

Μύθος δεύτερος:

Θα υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας.

1822517-1726289_capitalism3_super

Η αγορά ενέργειας είναι από τη φύση της ολιγοπωλιακή και στην ουσία πρακτικά μονοπωλιακή. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, πρακτικά δεν αποθηκεύεται, επομένως πρέπει ανά πάσα στιγμή η παραγωγή ενέργειας από τα εργοστάσια να καλύπτει την συνεχώς μεταβαλλόμενη κατανάλωση. Επομένως αν κάποια μονάδα τεθεί εκτός λειτουργίας, ή αν για οποιοδήποτε λόγο αυξηθεί η ζήτηση πρέπει κάποια άλλη μονάδα ή κάποιες άλλες μονάδες να καλύψουν τη ζήτηση οι οποίες πιθανότατα θα ανήκουν σε “ανταγωνιστή”. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά περιόδους η χώρα μας εισάγει ρεύμα από γειτονικές, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, ή εξάγει σε αυτές. Επίσης όλες οι μονάδες παραγωγής είναι συνδεδεμένες σε ένα κοινό δίκτυο μεταφοράς σε τεράστιες αποστάσεις το οποίο τώρα “σπάει” σε ξεχωριστή εταιρεία, και πάνω σε αυτό το δίκτυο συνδέονται τα περιφερειακά δίκτυα διανομής σε οικιακούς καταναλωτές, τα οποία επίσης προβλέπεται να αναλάβουν άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με λίγα λόγια, αυτό που νομικίστικα σπάει σε κομμάτια και πωλείται ως ιδιοκτησία δήθεν ανταγωνιστικών εταιρειών, τεχνικά είναι ένα ενιαίο σύνολο παραγωγής μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι αυτό, αφού η τεχνολογία δεν υπακούει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς αλλά σε αυτούς της φυσικής. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα για να το κάνουμε πιο κατανοητό. Έστω ότι έχουμε μια βιομηχανία ρούχων η οποία θέλει να στείλει την παραγωγή της απευθείας στο δίκτυο καταστημάτων της και δεν διαθέτει την οργάνωση και τις υποδομές γι αυτόν το σκοπό. Τότε μπορεί να επιλέξει κάποια από τις εταιρείες Logistics (Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας) η οποία θα αναλάβει την κυκλοφορία προϊόντων από και προς τις μονάδες παραγωγής. Οι εταιρείες Logistics θεωρητικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους και μπορεί η βιομηχανία να επιλέξει αυτήν που επιθυμεί να συνεργαστεί.

Όμως η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνεται από μια και μόνο ανώνυμη εταιρεία η οποία θα αναλάβει την μεταφορά της ενέργειας σε πρώτη φάση πανελλαδικά και θα είναι αυτή που θα αγοράσει τον αποκομμένο πλέον από την υπόλοιπη ΔΕΗ, Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. Ακόμα κι αν αυτός μετά σπάσει σε κομμάτια, πάλι το κάθε κομμάτι θα αναλάβει μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας και δεν θα ανταγωνίζεται τα άλλα. Πουθενά, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν περνάνε δύο ή περισσότερα διαφορετικά ηλεκτρικά δίκτυα για να επιλέξει ο ηλεκτροπαραγωγός σε ποιο θα συνδεθεί για να μεταφέρει το προϊόν του, απλούστατα διότι πρόκειται για τεράστιες επενδύσεις που εμπλέκουν διαφορετικούς φορείς (εταιρείες οδοποιίας, υπουργεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ) και απαιτούν μεγάλο χρόνο απόσβεσης και μεγάλα κεφάλαια.

Επομένως η εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως μονοπώλιο, θα διαπραγματευτεί μια κοινή τιμή για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις δύο – τρεις ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες.

Που είναι λοιπόν ο ανταγωνισμός γελοίοι αρθρογράφοι;

Για να καλυφθεί η απάτη συγκρίνουν την εκποίηση της ΔΕΗ με την περίπτωση του ΟΤΕ και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Εδώ έχουμε να πούμε τα εξής. Πράγματι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επένδυσαν στην κινητή τηλεφωνία και στο ασύρματο internet αλλά μόνο σε αυτά. Επειδή η κάθε μια από αυτές έχει το δικό της δίκτυο κεραιών, εκτός από πολύ απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που ενδεχομένως να αλληλοεξυπηρετούνται, πράγματι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους και αυτό βοήθησε σε πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, εκτός από κάποιες κρυφές χρεώσεις μέσω μηνυμάτων και πανάκριβων υπηρεσιών καθώς και την ποινή (penalty) σε περίπτωση που σπάσεις το συμβόλαιο, με τα οποία ληστεύουν τον λαό. Επίσης μπορούν να προσφέρουν extra υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, άχρηστες μεν αλλά επιθυμητές από τους υπερκαταναλωτικούς νεοέλληνες, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει για το ρεύμα αφού το μόνο που θέλεις είναι σταθερά 220Volt στις πρίζες του σπιτιού σου και τίποτα άλλο.

Όμως όσον αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και internet εδώ το πράγμα αλλάζει. Εκτός από ένα τηλεφωνικό κέντρο και μερικούς τεχνικούς δεν έκαναν καμιά άλλη επένδυση αφού τα δίκτυα είναι του ΟΤΕ στον οποίο πληρώνουν κάποιο ενοίκιο. Επίσης ο ΟΤΕ σκόπιμα κρατάει τις τιμές του, ακόμα και τώρα που ελέγχεται εν μέρη από ιδιώτες, στις υψηλότερες τιμές της αγοράς έτσι ώστε να μεταβιβάζει εμμέσως το πελατολόγιό του στις ιδιωτικές εταιρείες. Όταν ο γράφων δέχθηκε από μια άλλη εταιρεία προσφορά και τηλεφώνησε στον ΟΤΕ να ρωτήσει αν μπορούν να του κάνουν κάποια προσφορά το αρνήθηκαν κατηγορηματικά, διότι δεν τους το επιτρέπουν …

Βέβαια με την “μικρή” ΔΕΗ τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα για τους άρπαγες της δημόσιας περιουσίας. Η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει στην ιδιωτικοποιημένη “μικρή” ΔΕΗ απευθείας το 30% του πελατολογίου της. Μιλάμε για απίστευτο θράσος. Που είναι κύριοι φιλελεύθεροι η ελευθερία του καταναλωτή; Αυτό λέγεται “ελεύθερη” αγορά ή ιδιωτικό μονοπώλιο; Όλοι που έχουν εργαστεί ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουν ότι στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει εταιρεία που να παραδίδει το πελατολόγιό της στους ανταγωνιστές. Φυσικά οι αρχές της “ελεύθερης οικονομίας” έχουν καταστρατηγηθεί προ πολλού, αφού δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά την τυπική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί νόμιμα και παράνομα (Energa & Hellas Power, Αλουμίνιο) προκειμένου να επιδοτηθούν άμεσα και έμμεσα, οι ιδιώτες παραγωγοί (ΑΠΕ και συμβατικοί) και να αποσπάσουν μερίδιο της αγοράς που κατείχε η ΔΕΗ. Παρόλα αυτά η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα διαλυθεί αφού διατηρεί αυτή την στιγμή περί το 65% του μεριδίου της εγχώριας παραγωγής και το 55% της εγκατεστημένης ισχύος ούτε έχει χρεοκοπήσει. Απλά έχει ήδη τεμαχιστεί (μεταφορά -ΑΔΜΗΕ, διανομή-ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγή-ΔΕΗ) προκειμένου να μπορεί να ξεπουληθεί ευκολότερα.

Μύθος τρίτος:

Θα γίνουν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

030412_1076

Άθλιο ψέμα καθώς θα αποδείξουμε αμέσως ότι καμιά σημαντική παραγωγική επένδυση δεν θα γίνει κι αν γίνουν κάποιες στους τομείς της μεταφοράς και της διανομής, πάλι θα φορτωθεί ο λαός το κόστος της επένδυσης ενώ τα κέρδη θα πάνε στο κεφάλαιο. Παραγωγικές επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής δεν θα γίνουν διότι δεν χρειάζεται να γίνουν. Για τις ανάγκες σήμερα σε περίοδο αιχμής έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 16.000 ΜW και σήμερα οι ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 8.000 MW. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη κι αν υπολογίσουμε και τις διεθνείς διασυνδέσεις που υπάρχουν στο σύστημα, όλο αυτό δεν μας καθιστά αναγκαία, την ιδιαίτερη αύξηση της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος ως επιδίωξη. Επιπλέον η γενική καθίζηση της οικονομίας και οι ανύπαρκτες προϋποθέσεις ανάκαμψης καθιστούν επαρκή την εγκατεστημένη ισχύ για τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια. Όσον αφορά τα κατά τόπους πεπαλαιωμένα δίκτυα μεταφοράς, αυτά μπορεί εν μέρη να αντικατασταθούν με επιβάρυνση των καταναλωτών και να αποφέρουν κέρδος στους ιδιώτες, αλλά μετά την απόσβεση ασφαλώς και δεν πρόκειται να φθηνύνει η ηλεκτρική ενέργεια για τους καταναλωτές αφού θα έχουν συνηθίσει την αύξηση. Αν αμφιβάλει κανείς, ας φέρει ένα παράδειγμα μονοπωλιακού αγαθού που η τιμή του ελαττώθηκε σταδιακά. Δεν υπάρχει κανένα καθώς γνωρίζετε από την καθημερινή σας εμπειρία. Φυσικά αυτές τις επενδύσεις στα δίκτυα μπορεί να τις κάνει και η ΔΕΗ χωρίς την ανάγκη των καπιταλιστών!

Μύθος τέταρτος:

Το κράτος θα παραμείνει ρυθμιστής των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων.

73938-capitalismo

Για τον υπολογισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή την χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύουν τα εξής. Η τιμή πώλησης στον καταναλωτή, σε αυτή την φάση ουσιαστικά (όχι τυπικά) είναι ρυθμιζόμενη από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό μέχρι τώρα η ΔΕΗ είχε συμφέρον να διατηρείται χαμηλά η ΟΤΣ διότι ήταν μια εταιρία που πουλούσε ηλεκτρική ενέργεια σε δεδομένη τιμή αγοράζοντας (το κομμάτι εκτός της δικής της παραγωγής) σε κυμαινόμενη. Αυτό συγκρατούσε ως ένα βαθμό την ΟΤΣ. Στην νέα συνθήκη η ΔΕΗ δεν θα έχει την δυνατότητα και ούτε το οικονομικό συμφέρον να υιοθετεί αυτή την πρακτική.

Αλυσιδωτή επίπτωση θα είναι η υλοποίηση της ήδη αποφασισμένης απελευθέρωσης των τιμολογίων λιανικής (οικιακών τιμολογίων κ.α.) με συνέπεια να περνάνε οι όποιες αυξήσεις προκύπτουν στην αγορά αυτή απευθείας στον καταναλωτή. Μόνο που στην νέα συνθήκη, όπου η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού θα ελέγχει μόνο το ένα τρίτο της αγοράς, η δυνατότητα παρεμβάσεων του κράτους προκειμένου να μην μετατραπεί ο ηλεκτρισμός σε αγαθό πολυτελείας θα είναι πολύ πιο περιορισμένη και πιο κοστοβόρα. Συνεπώς με την “μικρή” ΔΕΗ καταρχήν δεν αναμένεται μείωση της τιμής στο ρεύμα, αφού το κόστος παραγωγής θα παραμένει ίδιο (οι ίδιες μονάδες θα λειτουργούν απλώς κάτω από άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς). Αντίθετα αναμένεται αύξηση λόγω της δυνατότητας που θα έχουν οι ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας να δίνουν προσφορές για παραγωγή από μονάδες πέραν του φυσικού αερίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καθεστωτικά φερέφωνα φέρουν ως επιχείρημα ότι τα διάφορα κοινωνικά τιμολόγια καθορίζονται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία μπορεί και επιβάλει στους ιδιώτες την κρατική πολιτική στην ενέργεια. Το πόσο ανεξάρτητη από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέρονται είναι η ΡΑΕ το είδαμε όταν ενέκρινε την αλλαγή ονόματος της AEGIAN POWER σε HELLAS POWER χωρίς να αλλάξει η μετοχική της σύνθεση, ενώ αυτή χρωστούσε περί τα 90.000.000 ευρώ στην ΔΕΗ η οποία και προέβαλε αντιρρήσεις επί της αλλαγής του ονόματος. Τους εμπιστεύεστε; Εμείς όχι!

Μύθος πέμπτος:

Το σκάνδαλο της ENERGA δεν οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και εμπορίας του ρεύματος.

feudcap1

Ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια του συστήματος, ότι η κλοπή 152.000.000 ευρώ από το δημόσιο δεν οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση γενικά, αλλά σε μια “κακή” ιδιωτικοποίηση μόνο του λιανεμπορίου. Αν δούμε την ιστορία των εν λόγω εταιρειών θα διαπιστώσουμε συνεχείς κλοπές του δημοσίου με το πρόσχημα του ανταγωνισμού και θα καταλήξουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι αφού δεν υφίσταται ανταγωνισμός δεν πρόκειται να υπάρξει όφελος για τον λαό αλλά μόνο ζημιά και κλοπή δημοσίου πλούτου. Για να γίνουν λοιπόν “ανταγωνιστικές”, οι εταιρείες ENERGA συμφερόντων Άρη Φλώρου και Hellas Power (πρώην Aegian Power) του κοσμικού βουτυρομπεμπέ Βασίλη Μηλιώνη υποσχέθηκαν χαμηλότερες τιμές λιανικής στους πολίτες. Φυσικά αυτό δεν ήταν δυνατόν διότι ουσιαστικά λειτουργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ της ΔΕΗ και του καταναλωτή. Άρα τι να κάνουν, έκλεβαν τα τέλη ακίνητης περιουσίας (χαράτσια), τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τους φόρους που θα έπρεπε να αποδίδονται είτε στην ΔΕΗ είτε στο κράτος, με αποτέλεσμα να χρωστάνε στο δημόσιο 152.000.000 ευρώ!

Ισχυρίζονται λοιπόν τα φερέφωνα ότι αν είχε γίνει “κάθετη” ιδιωτικοποίηση, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός. Εξηγήσαμε ήδη ότι κάθετη ιδιωτικοποίηση που να δημιουργεί ανταγωνισμό σε ένα στενά αλληλοσυμπληρούμενο και αλληλοεξαρτώμενο σύστημα ούτε μπορεί ούτε θέλουν να γίνει. Παρόλα αυτά ας δούμε τι συνέβη όταν οι καπιταλιστές επιχείρησαν είτε να παρακάμψουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ είτε να το ανατρέψουν. Διαβάζουμε σε ιστολόγιο με θέμα την ηλεκτρική ενέργεια τα εξής:

“Την οικογένεια Φλώρου τη συναντάμε για πρώτη φορά στα ενεργειακά μας πράγματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο πατέρας Αχιλλέας Φλώρος είχε εμφανιστεί ως μεσάζων της βελγικής Tractebel στην υπόθεση της κατασκευής του πρώτου ιδιωτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Λαύριο. Ήταν μια δουλειά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αρμόδιου υπουργού του Στέφανου Μάνου, η οποία δεν προχώρησε ποτέ λόγω αντιδράσεων. Αργότερα, το 2005 ο γιος Άρης Φλώρος, 34 ετών σήμερα και με σπουδές στην εμπορία ηλεκτρισμού, εμφανίζεται με την Energa να πουλά ρεύμα σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, όταν είχε αρχίσει να απελευθερώνεται η αγορά. Πολύ γρήγορα, όμως, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων -η οποία είχε οδηγήσει στο «μαύρο» 2008 με ζημίες 400 εκατ. Ευρώ για τη ΔΕΗ- συνέφερε την εταιρεία του να πουλά το ρεύμα που εισήγαγε μόνο στη χονδρική, επιβαρύνοντας βεβαίως την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού που το αγόραζε και βγάζοντας εύκολα κέρδη μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.”

Έτσι βγαίνει το χρήμα από τους αετονύχηδες “επενδυτές” που τόσο πολύ περιμένει η ντόπια δεξιάκαι ακροδεξιά να επενδύσουν και να σώσουν την χώρα! Όμως οι “επενδύσεις” δεν σταματούν εδώ.

Παρακάτω διαβάζουμε:

“Τριάντα δύο ετών σήμερα ο Μηλιώνης, είχε ως «κληρονομιά» τα όσα είχε αποφέρει στη μητέρα του η εταιρεία μεταφορών που διατηρούσε και η οποία εμφανιζόταν να έχει αρκετές δουλειές με το Δημόσιο. Τον συνόδευε επίσης κλίμα στενής φιλίας με τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και με σημερινό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, γιο παλαιότερου πανίσχυρου κομματικού παράγοντα επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι δε εμφανίσεις του σε κοσμικά στέκια, με πανάκριβα ντυσίματα και αυτοκίνητα τύπου Porsche, που συχνά έκαναν «πλατείες» στο Κολωνάκι και στο Ψυχικό, ανέκαθεν προκαλούσε συζητήσεις. Στην Ελλάδα η εταιρεία του εμφανίστηκε αρχικά ως Blue Energy και, μάλιστα, είχε αγοράσει μια μεγάλη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα λειτουργούσε μόνο σε ώρες αιχμής.

Μάλιστα, σε ενεργειακό νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί επί Τίνας Μπιρμπίλη, μια διάταξη που τελικά αποσύρθηκε από την ίδια την υπουργό, είχε εκτιμηθεί ως φωτογραφική για την προνομιακή τιμολόγηση της ενέργειας που θα πωλούσε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε, όμως, ποτέ.”

Εργολαβίες δημοσίου και φωτογραφικές διατάξεις σε διαγωνισμούς! Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα και η “ελεύθερη αγορά” συναγωνιστές. Πλιάτσικο δηλαδή στους φόρους και στο λαϊκό εισόδημα. Όμως αυτούς δεν τους λένε κατσαπλιάδες αλλά επενδυτές … Δυστυχώς όμως η απάτη της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας δεν σταματάει εδώ. Διαβάζουμε παρακάτω:

“Η αφορμή για να ξεσκεπαστεί το παιχνίδι που είχε στηθεί δόθηκε όταν η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεταφορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας (πρώην ΔΕΣΜΗΕ, νυν ΑΔΜΗΕ) παρατήρησε κάτι ιδιαίτερα παράδοξο: οι δύο εταιρείες εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισάγουν το ρεύμα που πωλούσαν στους πελάτες τους! Με λίγα λόγια, πωλούσαν με ζημία, ζημιώνοντας και τον ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή το κράτος. Η εξέλιξη δημιούργησε οσμή λαθρεμπορίας και έφερε την παρέμβαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών και την εισαγγελική παρέμβαση. Η συνέχεια παίζεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στο γραφείο του ανακριτή και τη ΓΑΔΑ.”

. . .

“Οι δικαστικές αρχές περιγράφουν την απίστευτη δράση του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να σκηνοθετήσει ταξίδια στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για να πείσει ότι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν την Hellas Power. Τέτοιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ποτέ δεν εκδηλώθηκε. Αντίθετα, αυτό που υπήρξε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και αποτελεί πραγματικό γεγονός ήταν ο κατηγορούμενος να προχωρήσει στην εικονική πώληση, αντί 20 εκατ. ευρώ, της Hellas Power στην offshore εταιρεία «Worldwide Energy Limited», η οποία άνηκε στον Αχιλλέα Φλώρο, πατέρα του Αριστείδη Φλώρου, και τους Βασίλειο Μηλιώνη και Στέφανο Σιαφάκα. Με τον τρόπο αυτό οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων που είχαν αρπάξει από τους πελάτες τους και δεν απέδωσαν ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο.”

Συναγωνιστές μήπως και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέρος της ελεύθερης αγοράς δεν είναι και αυτό; Όπως άλλωστε και τα ναρκωτικά και η εξάπλωση της πορνείας κι όλα τα καλά που μας έχει φέρει ο φιλελεύθερος καπιταλισμός και η Σιωνιστική Δύση! Μπορεί κάποιος να σκεφθεί ότι εντάξει δεν πειράζει αφού θα πάνε φυλακή. Πρώτον θα δούμε αν και για πόσο θα μπούνε μέσα. Ας μην ξεχνάμε ότι την υπεράσπιση του Φλώρου έχει αναλάβει ο εν ενεργεία ακροδεξιός υπουργός Μάκης Βορίδης. Κατά δεύτερο τα λεφτά που χάνει ένα χρεωκοπημένο κράτος και η ΔΕΗ δεν γυρίζουν πίσω με το να πάνε οι καπιταλιστές φυλακή. Θα τα πληρώσουμε πάλι εμείς στους λογαριασμούς ρεύματος και στην εφορία. Επομένως η ιδιωτικοποίηση κοστίζει! Κοστίζει διότι για να αυξήσεις την κερδοφορία σου όταν απευθύνεσαι σε μια κορεσμένη αγορά, η οποία δεν περιμένεις να αυξήσει την κατανάλωσή της επειδή είναι ήδη φτωχοποιημένη, ο μόνος τρόπος είναι να τους ξεζουμίσεις! Μπορούν να μας ξεζουμίσουν διότι η κυβέρνηση κατοχής τους δίνει το μονοπώλιο στο δεύτερο αν όχι στο πρώτο πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό. Την ηλεκτρική ενέργεια.

Το επιχείρημα ότι θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους είναι γελοίο. Μείωση λειτουργικού κόστους γίνεται βασικά με δύο τρόπους. Είτε με επενδύσεις στις υποδομές με νέες τεχνολογίες είτε με μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή με μισθούς πείνας. Επενδύσεις δεν θα κάνουν πέραν από κάποιες ίσως υποτυπώδεις, ενώ η μείωση των μισθών είδαμε που έχει φέρει την χώρα… Έχει εξαφανίσει την κατανάλωση και έχει βυθίσει στην φτώχεια και την ανέχεια τα 2/3 του Ελληνικού λαού. Αυτό φυσικά που θα συμβεί είναι η σταδιακή άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένη με μισθούς πείνας έτσι ώστε από τη διαφορά να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ήδη η απελευθέρωση της αγοράς, η παραχώρηση του 35% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες, ταυτόχρονα με την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, αύξησε περίπου στο διπλάσιο την τιμή του οικιακού ρεύματος μέσα σε 10 χρόνια. Σήμερα που μιλάμε η ΔΕΗ πληρώνει κάθε χρόνο σε κατόχους ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, ακόμη κι όταν δεν παράγουν ούτε μια κιλοβατώρα.

Επίσης η “μικρή ΔΕΗ” ως εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο είναι πολύ πιθανό να πέσει “θύμα” επιθετικής εξαγοράς από χρηματοοικονομικούς απατεώνες, να χρεοκοπήσει και να μείνει στο έλεος των φορολογούμενων όπως συνέβη με τις τράπεζες, των οποίων τις αποτυχημένες επενδύσεις θα πληρώνουν μέχρι και τα εγγόνια μας! Τι θα κάνει τότε το κράτος; Θα αφήσει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας να διαλυθεί. Φυσικά και όχι. Αφού πληρώσαμε αδιαμαρτύρητα τους κλέφτες των τραπεζών, θα πληρώσουμε “ευχαρίστως” και για να επαναφέρουμε την ηλεκτροδότηση της χώρας όταν μας ζητηθεί.

Μύθος έκτος:

Η “μικρή ΔΕΗ” δεν είναι η “καλή ΔΕΗ”

02bbc61

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος τής χώρας ηλεκτροδοτείται με κοινωνικά και εθνικά κριτήρια, με άλλα λόγια είναι ζημιογόνο για την ΔΕΗ. Υπάρχει περίπτωση κάποιος ιδιώτης να επωμισθεί την ενεργειακή τροφοδοσία των μικρών Κυκλάδων (Αμοργός, Κουφονήσια), των παραμεθόριων νησιών της Δωδεκανήσου ή των ορεινών συνοικισμών; Ακόμα και μεγαλύτερα νησιά, σε ετήσια βάση είναι ζημιογόνα.

Οι καπιταλιστές θα αγοράσουν, με δάνεια που θα συνάψουν από τις τράπεζες τις οποίες εμείς ο φορολογούμενος λαός δανείσαμε με τα μνημόνια, έναντι πινακίου φακής μερικά εργοστάσια «φιλέτα», όπως τα υδροηλεκτρικά. Έπειτα θα κερδοσκοπήσουν έχοντας εξασφαλίσει την διάθεση του συνόλου της παραγωγής τους σε τιμές πολύ ανώτερες από το κόστος που θα είχε η ΔΕΗ αν κρατούσε εκείνη τα εργοστάσια, και θα αφήσουν στον εθνικό ηλεκτροδότη ότι κοστίζει δηλαδή τους δαπανηρούς μικροσταθμούς παραγωγής των νησιών και τις πιο παλιές και κοστοβόρες μονάδες παραγωγής.

Μην ξεχνάτε ότι το σύνθημα είναι: τα κέρδη στο κεφάλαιο οι ζημιές στο λαό! Άλλωστε γι αυτό ο λαγός του κεφαλαίου ο Ταμήλος μας είπε ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό, για να μας προετοιμάσει για την απώλειά του!

Η ηλεκτροπαραγωγή ως παράγοντας Εθνικής ασφάλειας.

031220111839

H άποψη των Εθνικιστών ότι εκτός της οικονομικής αφαίμαξης του Ελληνικού λαού υπάρχει και θέμα Εθνικής ασφάλειας είναι απολύτως ορθή. Τα ζητήματα της ενεργειακής εξάρτησης και της ασφάλειας της ενεργειακής τροφοδοσίας είναι πολύ σημαντικά και δεν μπορούν να παραχωρούνται στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Από εδώ και στο εξής το κράτος δεν θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας αλλά θα την διαπραγματεύεται και θα την συνδιαμορφώνει με το πολυεθνικό κεφάλαιο το οποίο πλέον με όχημα τους “επενδυτές” πατάει για τα καλά πόδι στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Ελπίζουμε ότι σας διαφωτίσαμε αρκετά για τις παραμέτρους που υπεισέρχονται στο μεγάλο πρόβλημα της λεηλασίας της ΔΕΗ από τους κρατικοδίαιτους πλουτοκράτες και συνεισφέραμε στην πλήρη και αντικειμενική ενημέρωσή σας για το θέμα. Υποσχόμαστε να είμαστε συνεπείς στο ιδεολογικό μας ραντεβού μαζί σας όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.»

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s