Η ανάμειξη των Ρώσων ακραίων εθνικιστών στη σύγκρουση στο Donbass.

novorussia_map_by_grdgryphonranger-d7ks806Ακολουθεί η μετάφραση ενός άκρως ενδιαφέροντος ειδησεογραφικού κειμένου, για την πολιτική κατάσταση στην Νέα Ρωσία αλλά και την Ρωσία γενικότερα. Τονίζουμε ότι πρόκειται για μια αντιρωσική και φιλοδυτική ιστοσελίδα, η οποία όμως πέραν από τους όποιους χαρακτηρισμούς περί “ναζιστών” κλπ τους οποίους εξαπολύει με προβοκατόρικο τρόπο, έχει πλήθος πραγματικών στοιχείων και η γενική εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης που διατυπώνει δεν διαφέρει κατά την γνώμη μας αισθητά από την πραγματικότητα.

«Αρκετές πόλεις στο Donbass, το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που περιλαμβάνει τις περιοχές του Donetsk και του Luhansk, έχουν εμπλακεί στη χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική βία εναντίον των ουκρανικών αρχών από τις αρχές του Απριλίου του 2014. Κι ενώ η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τα στρατεύματα στην περιοχή, υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει εμπλακεί στις συμπλοκές με την παράταξη άτακτου στρατού, όπως το σύνταγμα Τσετσένων Vostok (βλ. EDM, 30 Μαΐου). Έχουν εμπλακεί κι άλλες άτακτες δυνάμεις, όπως είναι οι ακραίοι Ρώσοι εθνικιστές. Πλέον φαίνεται ότι υπάρχουν σχέσεις με τους πιο ακραίους εθνικιστές, το νεο-Ναζιστικό Ρωσικό κίνημα. Ο Alexander Belov, ηγέτης του απαγορευμένου Κινήματος Ενάντια στην Παράνομη Μετανάστευση (γνωστό και με το ρωσικό του ακρωνύμιο DPNI), με ανακοίνωσή του στο Facebook, ανακοίνωσε τον θάνατο του Sergei Vorotsev στο Donetsk. Ο Vorotsev ήταν ο πρώην οργανωτής του DPNI στην πόλη Korolev που βρίσκεται στα περίχωρα της Μοσχας (Επίσημη σελίδα του DPNI στο Facebook, 4 Ιουνίου). Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, ο Vorotsev σκοτώθηκε στη μάχη του αεροδρομίου του Donetsk.

H παρουσία ενός παλιού μέλους του DPNI στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι καθόλου αιφνίδια, αλλά δεν δηλώνει και κοινούς στόχους μεταξύ τέτοιων κινημάτων και του Ρωσικού καθεστώτος. Ομοίως, άλλες νεο-Ναζιστικές ομάδες έχουν επίσης προσπαθήσει να αναμειχθεί στην ουκρανική κρίση, με την ομάδα Sputnik and Pogrom” που οργανώνει ανθρωπιστική βοήθεια για όσους Ρώσους στην εθνικότητα που έχουν επηρεαστεί από τις συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ένα αφισάκι που φέρει τη φράση “Το Donbass σας ευχαριστεί” δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα τους για να ευχαριστήσουν όλους όσοι βοήθησαν οικονομικώς (sputnikipogrom.com). Σε μια άλλη νεο-Ναζιστική ιστοσελίδα (η οποία έχει απαγορευθεί και επισήμως στη Ρωσία, αλλά φιλοξενείται σε servers στις ΗΠΑ προς αποφυγή του κλεισίματός της από το Κρεμλίνο), αυτή της ομάδας από skinheads που λέγεται “Slavyansky Soyuz” (Slavic Union, Ένωση Σλάβων), υπάρχει κάλεσμα προς τη Ρωσία να ξεκινήσει να εφοδιάζει με όπλα τους αυτονομιστές ή ακόμη και να τους παρέχει περισσότερο ουσιαστική βοήθεια εξαιτίας των δυσανάλογων σε αριθμό δυνάμεων που παρατάσσονται εναντίον τους από την κυβέρνηση του Κιέβου (http://www.demushkin.com/content/news/222/8964.html). Τέλος, ένα άτομο από το εθνικό-πολιτικό κίνημα “Russkiye”, το οποίο προέκυψε από τις διαμαρτυρίες του 2011 ενάντια στην Ενωμένη Ρωσία και την επανεκλογή του Προέδρου Vladimir Putin (και του οποίου το σύνολο μελών ξεπερνά πολλές άλλες νεο-Ναζιστικές ομάδες), εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις 18 Μαΐου προς τις οικογένειες εκείνων όσων σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι στο Donbass, λέγοντας ότι “πρέπει να προετοιμαστούμε για τα νέα θύματα.” (http://www.dpni.org/articles/vazhnoe/39003/)

Επιπλέον φαίνεται πως οι ακραίοι εθνικιστές έχουν αναθεωρήσει τη θέση τους στο ρωσικό πολιτικό κίνημα αντίδρασης. Ενδεικτικά, το κάλεσμα εκ μέρους κάποιων εθνικιστών για μια “νέα Manezh” (δημόσια διαμαρτυρία) εναντίον του Putin στις 18 Μαΐου απορρίφθηκε από τους περισσότερους ακροδεξιούς ηγέτες ως πρόκληση (http://www.sova-center.ru/racism-xenophobia/publications/2014/06/d29635/). Εκ τούτου, αυτή η απόδειξη υποστηρίζει σθεναρά ότι το Κρεμλίνο έχει πλέον συνεργαστεί με το νεο-Ναζιστικό κίνημα.

Παρόλα αυτά, η εμπλοκή της ρωσικής ακροδεξιάς στο Donbas έχει συνέπειες στην ενότητα άλλων ατάκτων δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζουν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι όλοι οι Ρώσοι νεο-Ναζιστές ευχαριστημένοι με την προοπτική συνεργασίας με άλλους παράγοντες -ιδιαιτέρως Τσετσένους- στις συρράξεις για την ανατολική Ουκρανία. Επί παραδείγματι, στη σελίδα του ηγέτη του DPNI, Belov, στο Facebook, υπάρχουν σχόλια, πιθανότατα από άλλους νεο-Ναζιστές, που χλευάζουν την ανάμειξη των Τσετσένων. Πράγματι, ο ίδιος ο Belov δημοσίευσε ένα υπόμνημα στην ιστοσελίδα του DPNI όπου παραπονιόταν για την ύπαρξη των Τσετσένων στο Donbas “με τις ευλογίες του Kadyrov (ο Τσετσένος ηγέτης των Ramzan) και τα χρήματά του” κι όχι με τον πατριωτισμό ή την εθνική κυριαρχία ως αίτια (http://www.dpni.org/articles/novostnaya/39200/). Αυτό συνέβη παρά την άρνηση του Τσετσένου προέδρου και διορισμένου από το Κρεμλίνο, Kadyrov, ότι είχε διατάξει τους Τσετσένους να μεταβούν στο Donbas. Οι Ρώσοι εθνικιστές αμφισβητούν την αφοσίωση των Τσετσένων και άλλων Βορείων Καυκάσιων στον σκοπό της “Novorossiya” (“Νέα Ρωσία”, ένα όραμα που ανακήρυξε ο Vladimir Putin στις 17 Απριλίου απαιτώντας να περιέλθει η νότιο-ανατολική Ουκρανία υπό τον ρωσικό έλεγχο οποιουδήποτε τύπου· βλ. EDM, 1 Μαΐου). Αντίθετα, πολλοί Ρώσοι εθνικιστές αντιλαμβάνονται όσους κατάγονται από τον Καύκασο -στην καλύτερη- ως ξένους και πολύ συχνά εχθρικούς. Πράγματι, στη Ρωσία υπήρξε “κατακλυσμός” φυλετικών ταραχών εναντίον όσων κατάγονται από τον Καύκασο πολύ πρόσφατα (βλ. EDM, 5 Μαρτίου), τις οποίες πιθανότατα οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της 8ης Μαΐου προσπαθούσαν να διεγείρουν. Είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε ότι το άτακτο ρωσικό μεγαθήριο που πολεμάει στην ανατολική Ουκρανία συγκρατείται από τους κοινούς του στόχους, αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσει να κερδίζει τις μελλοντικές νίκες, διαφορετικά θα διαλυθεί από τις εσωτερικές έριδες.

Οι αποδείξεις ότι το Κρεμλίνο συνεργάζεται με τις νεο-Ναζιστικές ή ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις στο Donbas είναι άκρως ειρωνικές αλλά ουδόλως αιφνίδιες. Οι σύμμαχοι του καθεστώτος στη ρωσική ακροδεξιά κάνουν τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου περί της νεο-Ναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου να μοιάζουν ακόμη περισσότερο αναξιόπιστες. Φαινομενικά, ήταν ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της ουκρανικής νεο-Ναζιστικής ομάδας “Δεξιός Τομέας” (ΣτΜ: βεβαίως, το πόσο ναζιστικός είναι ο χαρακτήρας του ακρο-Δεξιού Τομέα, έχει αποδειχτεί περίτρανα από τις σχέσεις του με την ουκρανική Εβραϊκή κοινότητα, πρακτικές των μελών και της ηγεσίας του αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Yarosh) και του ηγέτη της, Dmitri Yarosh, στη νέα κυβέρνηση που χρησίμευσε ως δικαιολογία για τη ρωσική κυβέρνηση για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου εκείνης της περιόδου έκανε λόγο για μαζικές εκτελέσεις από μέρους του Δεξιού Τομέα κι ακόμη, αναμετέδιδε τις υποτιθέμενες φωτογραφίες από πτώματα που προέρχονταν από μόλις ανοιγμένους τάφους (http://antimaydan.info/2014/03/lider_neonacistskoj_gruppirovki_pravyj_sektor_dmitrij_yarosh_zayavil__37446.html) (ΣτΜ: και πάλι, άλλα δυτικά ενημερωτικά δίκτυα έχουν γνωστοποιήσει σε ολόκληρο τον κόσμο τον ρόλο του ακρο-Δεξιού Τομέα και σε ποιες και τι είδους βίαιες πράξεις έχει συμμετάσχει, καθώς και άλλες τις οποίες έχουν διαπραχθεί από μέλη του και μόνο, αλλά επειδή προφανώς ο συντάκτης του πρωτότυπου άρθρου είναι καθαρά φιλο-Ουκρανός, αρνείται να παραδεχτεί τον σκοτεινό του ρόλο). Ενώ ο Δεξιός Τομέας έχει πράγματι συμμετάσχει σε κάποιες βίαιες πράξεις στην Ουκρανία, όπως σε επίθεση σε δικαστήριο και σε δικαστές μέσα στη χώρα τον Απρίλιο, το γεγονός ότι το Κρεμλίνο συνεργάζεται με το δικό του εσωτερικό νεο-ναζιστικό κίνημα καθιστά τους ισχυρισμούς του ακόμη πιο παραπειστικούς.

Η ρωσική ακροδεξιά ανάμειξη στην ουκρανική κρίση και οι αυξανόμενοι δεσμοί της στο Κρεμλίνο αποτελούν επίσης μια προειδοποίηση για το πόσο ασταθής είναι η παρούσα κατάσταση μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Αν συνεχίσουν τέτοιες τάσεις, ο επόμενος κάτοχος του Κρεμλίνου μπορεί κάλλιστα να είναι ανοιχτά συμπαθών στο νεο-Ναζιστικό ρωσικό κίνημα, κι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε πραγματικά να αποτελεί μια ολέθρια κατάσταση για τη χώρα, την Ευρασία και ολόκληρο τον κόσμο (βλ. EDM, 13 Φεβρουαρίου 2012).»

ΠΗΓΗ

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s